Tornácos vendégház
Minden kedves vendégünket
vendégváróval fogadjuk!

Bányásztemplom


Kultúrtörténeti és építészeti szempontból kiemelkedő jelentőségű az a XIII. században épült, - eredetileg Szent Miklós tiszteletére szentelt - torony nélküli középkori templom, amelyet a Börzsönybe telepített német bányászok építettek.

Az eredetileg "egyenes szentélyzáródású" kis templom hajóját a XV. században meghosszabbították, gótikus szentéllyel és sekrestyével kibővítették. Későbbi (XVI-XVII. századi) átépítésekről tanúskodik a Déli hajófalba beépített reneszánsz ablak.

A XVIII. század során több javításon esett át, majd 1862-ben kápolnaként újraszentelték a Fájdalmas Szűz tiszteletére. Mai formája szerint a Bányásztemplom gótikus stílusú. A főhomlokzat csúcsíves bejárata a nyugati végén nyílik, felette kőből faragott kerek talpú pajzson a bányászjelvények (ék és kalapács) láthatók. A templom hajóját gerendás síkmennyezet borítja, a szentély gyönyörű, felújított csillagboltozat fedi. A templomhoz tartozik egy gótikus szentségtartó és keresztelőkút. A Bányásztemplom mellett különálló fa harangláb található, három haranggal. 1938-ban a fazsindelyt bádogtetőre cserélték.

Forrás: Csomor Katalin
Tornácos vendégház - 2634 Nagybörzsöny, Széchenyi u. 49/a. -Tel: 20-470-5802 - E-mail: katalin.csomor@invitel.hu